Nauczanie aspektu czasowników polskich na gruncie słowiańskim - Nowakowska, Maria Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Kształcenie Polonistyczne Cudzoziemców, 2017)
W artykule podjęto problematykę nauczania aspektu czasownika na gruncie słowiańskim. Zaprezentowano różnice, dotyczące tej kategorii językowej, w językach polskim, czeskim, słowackim i słoweńskim, a następnie pokazano wynikające z tego problemy w przyswajaniu tej kategorii przez Czechów, Słowaków i Słoweńców. Szczególną uwagę zwrócono na aspekt w nauczaniu języków specjalistycznych.