Mentalna reprezentacja terminu – implikacje dla glottodydaktyki języków specjalistycznych - Gonigroszek, Dorota (Acta Universitatis Lodziensis. Kształcenie Polonistyczne Cudzoziemców, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest stworzenie modelu reprezentacji umysłowej terminu oraz sformułowanie implikowanych przezeń wskazówek dla nauczycieli języków specjalistycznych. W kolejnych częściach artykułu dokonano charakterystyki języków specjalistycznych, przytoczono definicje terminu, podjęto próbę ustalenia związku między terminem, znakiem językowym a przywoływaną przez niego reprezentacją mentalną (pojęcie, domena, matryca domen, system wiedzy).