Kształtowanie przestrzeni rekreacyjnej Szczecina w działaniach podejmowanych przez władze miasta - Sawińska, Agnieszka (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2018)
Artykuł ma charakter empiryczny i prezentuje część badań prowadzonych w latach 2012–2017 w ramach projektu badawczego „Aktywność turystyczna i rekreacyjna mieszkańców na przykładzie Szczecina”. Rozważania stanowią ocenę działań podejmowanych przez władze miasta w zakresie kształtowania przestrzeni rekreacyjnej miasta, w kontekście zdiagnozowanych potrzeb i uwarunkowań. Przeprowadzone analizy wykazały, że wydatki miasta władz związane z kulturą fizyczną, turystyką i rekreacją systematycznie rosną, co wiąże się z podejmowaniem nowych projektów w zakresie rozwoju rekreacji. Świadczy to o dużym znaczeniu rekreacyjnego zagospodarowania miasta dla kompleksowo rozumianej jakości życia w mieście. Dodatkowym aspektem prowadzonych inwestycji w Szczecinie jest zmiana orientacji przestrzennej miasta i przywrócenie obszarom nadrzecznym ich rekreacyjnej funkcji. Ponadto stwierdzono, że prowadzone działania i projekty pozostają w ścisłej korelacji ze zdiagnozowanymi oczekiwaniami mieszkańców i turystów.