(Re)definiowanie wartości parku miejskiego – narracyjny przegląd literatury - Kowalczyk-Anioł, Joanna; Kay Smith, Melanie (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2024)
Głównym celem artykułu jest zarysowanie zasadniczych kierunków toczącej się dyskusji naukowej wokół parków miejskich zarówno w perspektywie międzynarodowej, jak i polskiego piśmiennictwa. Na podstawie narracyjnego przeglądu literatury wyróżniono główne wątki. W debacie międzynarodowej istnieje silna tendencja do koncentrowania się na perspektywie społecznej i ekologicznej, a także do zwracania uwagi na wpływ parków miejskich na dobrostan człowieka, zwłaszcza dobrostan psychiczny, któremu w tym artykule poświęcono więcej uwagi. Polska literatura w mniejszym stopniu skupia się na dobrostanie, a wartość zdrowotną parków rzadko bierze pod uwagę. Zamiast tego większy nacisk kładzie na tematy dotyczące zielonej infrastruktury, kształtowania krajobrazu i usług ekosystemów.