Włączenie terenów poprzemysłowych w strukturę funkcjonalno-przestrzenną miasta – na przykładzie Żyrardowa - Siwirska, Magdalena (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2016)
W artykule przedstawiono zmiany funkcjonalno-przestrzenne, jakie zaszły na obszarze poprzemysłowym w Żyrardowie. Zaprezentowano załażenia „Lokalnego programu rewitalizacji miasta Żyrardowa”, zwracając szczególną uwagę na podział zadań pomiędzy władze lokalne a prywatnych inwestorów. Następnie opisano zaistniałe przekształcenia oraz ich wpływ na integrację omawianego obszaru z pozostałą częścią miasta.