Kolonizacja i urbanizacja turystyczna polskiego wybrzeża na przykładzie Miejskiego Obszaru Funkcjonalnego Kołobrzeg - Miedziński, Mariusz (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2016)
W artykule wskazano czynniki, kierunki i skalę rozwoju procesów kolonizacyjnych i urbanizacyjnych Nadmorskiego Obszaru Funkcjonalnego (NOF) Kołobrzeg z uwzględnieniem budowanych mieszkań, domów, apartamentów, hoteli i rozbudowy systemu komunikacyjnego.