Identyfikacja czynników wpływających na zanieczyszczenie powietrza w Zduńskiej Woli w latach 2012–2014 z wykorzystaniem narzędzi GIS - Kubiak, Alina (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2016)
W artykule poruszono problem zanieczyszczenia powietrza w Zduńskiej Woli w latach 2012–2014. Skupiono się na identyfikacji czynników wpływających na zanieczyszczenie powietrza w mieście oraz lokalizacji tzw. obszarów problemowych. Celem było również wskazanie przydatności metod analiz przestrzennych opracowanych za pomocą narzędzi GIS w badaniach nad zanieczyszczeniem środowiska. Szczególną uwagę zwrócono na wpływ emisji dwutlenku węgla pochodzącego z budownictwa mieszkaniowego i komunalnego oraz z transportu na stan powietrza w mieście.