Hiperróżnorodność lokalnie: mobilność społeczna i rozwój przedsiębiorczości na Pradze-Północ w Warszawie - Korcelli-Olejniczak, Ewa; Dworzański, Piotr; Piotrowski, Filip (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2016)
Artykuł opisuje proces gentryfikacji na Pradze-Północ, który prowadzi do hiperróżnorodności tej dzielnicy. Badania pokazują, że zróżnicowanie społeczne może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na mobilność społeczną, choć żeby uruchomić jego potencjał do pozytywnych zmian, ważne jest wcześniejsze zadbanie o integrację społeczną w danym regionie. Hiperróżnorodność ma także dwojaki wpływ na przedsiębiorczość na Pradze. Z jednej strony obniża próg wejścia, ułatwiając założenie biznesu, który jest w stanie się utrzymać, ale jednocześnie znacząco utrudnia wytworzenie szerokiego grona stałej klienteli, która dawałaby przedsiębiorcom poczucie stabilności i możliwość rozwoju.