Zmiany demograficzne jako wyzwanie dla polityki lokalnej. Przykład Rokietnicy w aglomeracji poznańskiej - Bąkowska, Edyta (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2016)
Aglomeracja poznańska stanowi jeden z najszybciej rozwijających się obszarów podmiejskich w Polsce. Intensywne procesy migracyjne na tym obszarze spowodowały w latach 2002–2015 wzrost liczby mieszkańców o 35,9%, wpływając na konieczność sprostania przez władze lokalne nowym wyzwaniom związanym ze zmianami demograficznymi oraz przestrzennymi. Celem autorki artykułu jest identyfikacja procesów zachodzących w podpoznańskiej gminie Rokietnica, w której pomimo znaczącego przyrostu ludności udało się w ostatnich latach podjąć kroki przeciwdziałające negatywnym skutkom intensywnej suburbanizacji.