Przemiany demograficzne w gminach miejskich i wiejskich powiatu opoczyńskiego w latach 1995–2018 - Jasion, Angelika (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2018)
Głównym celem artykułu była identyfikacja zmian demograficznych w gminach miejskich i wiejskich powiatu opoczyńskiego w latach 1995–2018. Przeanalizowane zostały przemiany liczby ludności z uwzględnieniem przyrostu naturalnego i salda migracji za pomocą typologii Webba, zmiany w strukturze wieku i płci ludności, co ukazało zjawisko starzenia się społeczeństwa. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że powiat opoczyński ulega głównie negatywnym procesom demograficznym. Sytuacja demograficzna inaczej wygląda na wsiach i w miastach oraz w poszczególnych gminach powiatu opoczyńskiego. Skonstatowano też, że uwidoczniły się problemy depopulacji miast i obszarów peryferyjnych, ale także nastąpił rozwój strefy podmiejskiej Opoczna.