Zorientowany na turystykę plan ochrony zabytkowej części miasta w oparciu o elementy zagospodarowania przestrzennego: przypadek miasta Jazd w Iranie - Dehghan Pour Farashah, Mohammadhossein; Aslani, Ehsan (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2021)
Po wpisaniu historycznej części miasta Jazd na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 2017 r. liczba odwiedzających miasto turystów wzrosła. Omawiany w artykule obszar składa się z kilku dzielnic. Niniejsze badanie ma na celu przedstawienie propozycji planu ochrony najstarszej z nich, czyli dzielnicy Shah Abul-Ghasem, stworzonego na podstawie podziału elementów zagospodarowania przestrzennego zaproponowanego przez Golkara (2000). Analiza została przeprowadzona w oparciu o badania terenowe w rzeczonej dzielnicy. Obiekty będące elementami zagospodarowania przestrzennego zostały sfotografowane, a następnie podzielone na kategorie jako środowiskowe, funkcjonalne oraz estetyczno-eksperymentalne. Na podstawie zebranych wyników zaproponowano rekomendacje dla rozwoju turystyki w badanym obszarze.