Demograficzne uwarunkowania rynku pracy w województwie dolnośląskim - Brezdeń, Paweł; Górecka, Stanisława; Lisowska, Agnieszka (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2017)
W artykule przeanalizowano zmiany liczby ludności ogółem oraz w wieku produkcyjnym w województwie dolnośląskim na tle zmian liczby pracujących i skali bezrobocia. Zmiany struktur demograficznych oraz poziomu zatrudnienia i bezrobocia zostały rozpatrzone także w kontekście przestrzennym, w układzie gmin województwa. Ponadto podjęto próbę określenia współzależności pomiędzy zmianami demograficznymi, będącymi konsekwencją procesu depopulacji a przemianami w zakresie liczby pracujących i bezrobotnych na lokalnych rynkach pracy województwa dolnośląskiego.