Nitro matcha z Kopenhagi, Avobagiel z San Francisco, Kimchibowl z Berlina. Przyjemnościowa analiza zjawiska Global Brooklyn

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/1689-4286.64.04

Słowa kluczowe:

Globalny Brooklyn, przestrzenie gastronomiczne, doświadczenie estetyczne, przyjemność

Abstrakt

Artykuł zgłębia zjawisko Global Brooklyn opisane przez Mateusza Halawę i Fabio Parasecoli jako kulturową formację, która przekształca miejskie przestrzenie gastronomiczne, czyniąc z nich scentralizowane strefy przyjemności konsumpcyjnej i estetycznego doświadczania. Autorka odwołuje się między innymi do refleksji Jeana Anthelme’a Brillat-Savarina, wskazując, że praktyki związane z wytwarzaniem i spożywaniem żywności stanowią fundament życia społecznego i ujawniają struktury kulturowe, na których opiera się codzienność. Przestrzenie projektowane dla przyjemności stają się miejscami, w których lokalność i indywidualizm zostają podporządkowane globalnym wzorcom, co sprzyja uniformizacji doznań i percepcji. Artykuł analizuje, jak owe przestrzenie – mimo deklarowanej autentyczności i dążenia do zmysłowego spełnienia – mogą funkcjonować w ramach mechanizmów rynkowych, stając się narzędziem kontroli nad tym, jak doświadcza się przestrzeni miejskiej.

Bibliografia

Bauregard, R.A. (1986). Chaos and Complexity of Gentrification.W: N. Smith, P. Williams (red.), Gentrification of the city (35–55). Londyn: Routledge.
Zobacz w Google Scholar

Belasco, W. (2008). Food: The Key Concept. Oxford and New York: Bloomsbury Academic, https://doi.org/10.5040/9781350042148
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.5040/9781350042148

Boltanski, L., Chiapello, E. (2022). Nowy duch kapitalizmu, przeł. F. Rogalski. Warszawa: Oficyna Naukowa.
Zobacz w Google Scholar

Bourdieu, P.(2005). Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, przeł. P. Biłos. Warszawa: Scholar.
Zobacz w Google Scholar

Bourdieu, P. (2001). Reguły sztuki. Geneza i struktura pola literackiego, przeł. A. Zawadzki. Kraków: Universitas.
Zobacz w Google Scholar

Brillat-Savarin, A. (2016). Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej,przeł. J. Guze. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.
Zobacz w Google Scholar

Clark, E. (2005). The order and simplicity of gentrification: A political challenge. W:R. Atkinson, G. Bridge (red.), Gentrification in a globalcontext: The new urban colonialism (256–269). London and New York: Routledge, https://doi.org/10.4324/9780203392089_chapter_16
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.4324/9780203392089_chapter_16

Counihan, C., Williams-Forson, P. (red.) (2012). Taking Food Public: Redefining Foodways in a Changing World. New York and London: Routledge, https://doi.org/10.4324/9781315881065
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.4324/9781315881065

Epikur (2012). The Art Of Happiness, przeł. G.K. Strodach. London: Penguin Classics.
Zobacz w Google Scholar

Halawa, M., Parasecoli, F. (2021). Global Brooklyn. Designing Food Experiences in World Cities. London and New York: Bloomsbury Publishing, https://doi.org/10.5040/9781350144507
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.5040/9781350144507

Hemnett, C. (1992). Gentrifiers or lemmings? A response to Neil Smith. Transactions of the Institute of British Geographers, 17(1), (116–119), https://doi.org/10.2307/622642
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2307/622642

Hemnett, C. (1991). The blind men and the Elephant: the explanation of gentrification. Transactions of the Institute of British Geographers, 16, 173–189, https://doi.org/10.2307/622612
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2307/622612

Hymowitz, K.S. (2011). How Brooklyn Got Its Groove Back,https://www.city-journal.org/article/how-brooklyn-got-its-groove-back[dostęp: 17.05.2025].
Zobacz w Google Scholar

Hymowitz, Kay S. (2019). The New Brooklyn: What It Takes to Bring a City Back. Lanham: Rowman & Littlefield.
Zobacz w Google Scholar

Jager, M. (1986). Class definition and the aesthetics of gentrification: Victoriana in Melbourne. W: N. Smith., P. Williams (red.), Gentrification of the city (153–160). Londyn: Routledge.
Zobacz w Google Scholar

Julier, P.A. (2013). Eating Together: Food, Friendship, and Inequality. Urbana: University of Illinois Press, https://doi.org/10.5406/illinois/9780252037634.001.0001
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.5406/illinois/9780252037634.001.0001

Ley, D. (1986). Alternative Explanations for Inner-City Gentrification: A Canadian Assessment. Annals of the Association of American Geographers, 76(4), 521–535, https://doi.org/10.1111/j.1467-8306.1986.tb00134.x
Zobacz w Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-8306.1986.tb00134.x

Mintz, S. (1986). Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History. Londyn: Penguin Books.
Zobacz w Google Scholar

Sudjic, D. (2014). B jak Bauhaus, przeł. A. Sak. Kraków: Karakter.
Zobacz w Google Scholar

Zukin, S. (2013). Naked City. The Death and Life of Authentic Urban Places. Oxford: Oxford University Press.
Zobacz w Google Scholar

Świrek, K. (2023). Życie po Bourdieu, https://www.dwutygodnik.com/artykul/10546-zycie-po-bourdieu.html[dostęp: 17.05.2025].
Zobacz w Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2025-06-23

Jak cytować

Kwapisz, A. (2025). Nitro matcha z Kopenhagi, Avobagiel z San Francisco, Kimchibowl z Berlina. Przyjemnościowa analiza zjawiska Global Brooklyn. Hybris, 64(1), 72–90. https://doi.org/10.18778/1689-4286.64.04