Walka polskich ruchów feministycznych o prawa wyborcze dla kobiet w perspektywie Europy Środkowej - Sikorska, Marta; Sylburska, Aleksandra (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2023)
Artykuł przedstawia historię polskich ruchów feministycznych na tle podobnych organizacji w Czechach i na Węgrzech w XIX i XX w. Opisuje ich założycielki i członkinie, współpracę między nimi oraz metody działania prowadzące do uzyskania praw wyborczych dla kobiet. Przedstawiając podobieństwa i różnice pomiędzy nimi, artykuł wyjaśnia złożoność czynników tworzących ruch feministyczny w Europie Środkowej. Ich główny cel został osiągnięty dopiero po I wojnie światowej. Autorki wykorzystują głównie teksty polskich feministek oraz literaturę w języku polskim, angielskim, czeskim i węgierskim. Podczas analizy źródeł posłużyły się metodą porównawczą.