Małżeństwo jest wszystkim dla kobiety, połową tego wszystkiego dla mężczyzny. Rozważania o książce Alicji Urbanik-Kopeć, „Matrymonium. O małżeństwie nieromantycznym”, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2022, ss. 376 - Staniszewska, Aleksandra (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2024)
Studia nad rodziną polską, rolą i pozycją kobiet w XIX-wiecznym społeczeństwie stają się coraz popularniejsze. Temat ten jest chętnie poruszany zarówno w opracowaniach naukowych, jak i wydawnictwach przeznaczonych dla szerokiego grona odbiorców, w której to grupie znalazła się książka Alicji Urbanik-Kopeć. Autorka pozycji o charakterze popularnonaukowym musi zmierzyć się z kilkoma wyzwaniami związanymi z przekazaniem dużej dawki wiedzy w sposób atrakcyjny i klarowny. W artykule oceniono zmagania A. Urbanik-Kopeć, zwracając uwagę na mocne i słabe strony książki Matrymonium. O małżeństwie nieromantycznym.