Historia mafii amerykańskiej okiem agentów federalnych – sekcja amerykańska the Mafia Monograph - Kaczmarek, Bartosz (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2023)
Artykuł przedstawia tłumaczenie i analizę fragmentów dokumentu sporządzonego przez Federalne Biuro Śledcze, dotyczącego historii rozwoju mafii na terenie Stanów Zjednoczonych. Jego celem jest przedstawienie perspektywy spojrzenia agentów federalnych i porównanie jej z dostępnym współcześnie stanem wiedzy.