Witold Kula (1916–1988). Szkic do portretu - Stobiecki, Rafał (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2019)
Witold Kula należy bez wątpienia do wąskiej elity dziejopisów epoki Polski Ludowej, jest także najbardziej rozpoznawanym jej przedstawicielem na arenie międzynarodowej. Niniejszy tekst stawia sobie za cel przybliżenie najważniejszych momentów jego biografii, krótką charakterystykę dorobku oraz jego recepcji we współczesnej historiografii.