Sprawozdanie z VIII Dobrzyckiej Konferencji Naukowej, Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy Zespół Pałacowo-Parkowy, Dobrzyca, 14–15 września 2023 r. - Borowiak, Stanisław (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2023)
VIII Dobrzycka Konferencja Naukowa zorganizowana przez Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy w dniach 14–15 września 2023 r. poświęcona była dwóm zasadniczym zagadnieniom. Część pierwsza, zatytułowana „Rodzinne archiwa domowe” dyskutowała kwestie związane z pozostającymi w rękach prywatnych ziemiańskimi archiwami rodzinnymi – ich przechowywaniem i konserwacją w warunkach domowych, udostępnianiem dla celów badań naukowych lub popularyzacji wiedzy o ziemiaństwie, współpracy w tym zakresie z instytucjami naukowymi, archiwami i muzeami. Druga część konferencji, zatytułowana „Myśliwskie pasje ziemian” dotyczyła szeroko pojętej problematyki łowiectwa w majątkach ziemiańskich w XIX i na pocz. XX w.