Sprawozdanie z XI Konferencji Naukowej „Życie prywatne Polaków w XIX w.”, Olsztyn, 5–6 października 2023 r. - Czekalska, Adrianna (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2023)
W dniach 5–6 października 2023 r. na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyła się XI Konferencja Naukowa „Życie prywatne Polaków w XIX wieku”. Tematem przewodnim w tym roku był motyw śmierci. Podczas konferencji badacze z ośmiu akademickich miast zaprezentowali 25 wystąpień podzielonych na siedem paneli. Wprowadzenia do konferencji dokonał prof. Igor Borkowski ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Duża liczba prelegentów świadczy o zainteresowaniu konferencją i kolejnym sukcesie komitetu organizacyjnego. Uczestnicy zaprezentowali nie tylko organizację ceremonii pogrzebowych w różnych kręgach społecznych i towarzyszące im rytuały, ale także motyw śmierci w literaturze i prywatne przeżywanie żałoby w domowym zaciszu.