Ziemianie Mazowsza. Ziemianie mazowieccy wobec obronności Ojczyzny. Od Konfederacji barskiej po II wojnę światową, pod red. Jarosława Kity, Bogumiły Umińskiej, Muzeum Szlachty Mazowieckiej w Ciechanowie, Instytut Historii Uniwersytetu Łódzkiego, Ciechanów–Łódź 2015, ss. 303 - Klemba, Urszula (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2017)
-