Przeobrażenia w strukturze klasy robotniczej w regionie Saint-Étienne (1870-1914) - Lorcin, Jean (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1995)
Podstawowym źródłem analizy zmian strukturalnych klasy robotniczej w najstarszym zagłębiu przemysłowym Francji były pięcioletnie spisy siły roboczej z okresu 1872-1911. Spisy te zawierają: zawód, płeć, wiek, miejsce urodzenia, narodowość i miejsce zamieszkania robotnika. Ogółem klasa robotnicza w regionie Saint-Étienne, w badanym okresie, stanowiła ponad 60% zatrudnionych w latach 1872-1911.