Tworzenie się systemu wielopartyjnego w Rosji (druga połowa lat osiemdziesiątych i początek lat dziewięćdziesiątych XX wieku - Leonowa, Lira S. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1996)
Historiografia radziecka przekonywała o braku warunków do istnienia w ZSRR systemuwielopartyjnego. Totalitaryzm okazał się jednak niezdolny do rozwiązania problemów społecznychi gospodarczych. Alternatywą dla niego stała się demokratyzacja radzieckiego społeczeństwa,co przyczyniło się do zaktywizowania życia politycznego w ZSRR. Kształtowanie się wielopartyjnościdokonuje się etapami i przynosi instytucjonalne formy w postaci różnych partiipolitycznych. Pierwszy etap rozpoczął się w 1986 r., kiedy to ustawowo zagwarantowanowolność tworzenia organizacji społecznych. Drugi etap datuje się od 1988 do połowy 1990 r.(polityzacja nieformalnych ruchów, tworzenie frontów ludowych i opozycyjnych partii, likwidacjamonopolu władzy KPZR). Trzeci etap trwał od połowy 1990 r. do sierpnia 1991 r. Wtedyto dokonała się prawna instytucjonalizacja wielopartyjności. Czwarty etap rozpoczął się odczasu wstrzymania działalności KPZR i KP RFSRR. Autorka omówiła krótko hasła programowe,wskazała na bazę społeczną i taktykę działania głównych partii liberalnych, socjaldemokratycznych,anarchistycznych, monarchistycznych i komunistycznych. W konkluzji uznała, że wielopartyjnośćw Rosji znajduje się zaledwie w stadium formowania.