Radzieckie projekty konwencji о powszechnym, całkowitym i natychmiastowym rozbrojeniu i ograniczeniu zbrojeń w Komisji Przygotowawczej - Chajcman, Wiktor M. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1983)
Pierwsze na świecie państwo socjalistyczne — Rosja Radziecka — od początku swego istnienia rozpoczęła walkę o pokój między narodami. Uczestnicząc w pierwszej międzynarodowej konferencji (Genua, 1922), delegacja radziecka wystąpiła z propozycją powszechnego ograniczenia zbrojeń. Pierwszą międzynarodową konferencją działającą pod auspicjami Ligi Narodów, w której pracach wziął udział Związek Radziecki, była Komisja Przygotowawcza do Konferencji Rozbrojeniowej. 30 listopada 1927 r. na posiedzeniu Komisji ogłoszono deklarację rządu ZSRR o powszechnym, całkowitym i natychmiastowym rozbrojeniu. Był to pierwszy wypadek na świecie, kiedy rząd. wielkiego mocarstwa wystąpił z konkretnymi propozycjami w tej dziedzinie. Od tej chwili problem rozbrojenia stał się jednym z najbardziej aktualnych problemów w stosunkach międzynarodowych. 1 5 lutego 1928 r. został opublikowany tekst radzieckiego projektu konwencji o powszechnym, całkowitym i natychmiastowym rozbrojeniu, który zyskał szeroką popularność. Został on przetłumaczony i wydany w wielu krajach. Po krótkotrwałej "dyskusji Komisja Przygotowawcza — w której większość stanowiły delegacje państw kapitalistycznych — odrzuciła radziecki projekt o powszechnym, całkowitym i natychmiastowym rozbrojeniu.