Włosi w wojnie domowej w Hiszpanii (1936–1939) - Juliá, Xavier Moreno (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2016)
Osiemdziesiąt lat po rozpoczęciu wojny domowej w Hiszpanii (1936) nie można zapomnieć o zaangażowaniu w niej Włochów, ponieważ stanowili oni najważniejszy zagraniczny kontyngent kombatantów (tak liczny jak Marokańczycy). W studium przeanalizowano kilka elementów w celu zrozumienia wagi uczestnictwa Włochów w tym konflikcie. Po pierwsze, co historiografia mówi o tej kwestii. Po drugie, wielkość interwencji po stronie generała Franco (ludzie, dezercje, szczególnie Dywizja Littorio, straty, wysłany materiał wojskowy, działania sanitarne i hiszpański dług), a z drugiej strony – w obozie Frontu Ludowego (Batalion Włoski przekształcony w Batalion „Giuseppe Garibaldi”, a ostatecznie w Dywizję jego imienia). Po trzecie, uczestnictwo w walkach: z jednej strony zmagania po stronie Franco (70–80 tys. osób walczyło w ramach bardzo skomplikowanych i zmieniających się struktur wojskowych) i z drugiej – po stronie republikańskiej (3400 osób w Brygadach Międzynarodowych). Wspomniano najważniejsze operacje wojskowe wojny, w których brali udział Włosi.