Udział ochotników z Wielkiej Brytanii w hiszpańskiej wojnie domowej - Jeziorny, Dariusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2016)
Pisząc o ochotnikach biorących udział w walkach na frontach wojny domowej w Hiszpanii, konieczne jest zastrzeżenie, że chodziło tylko o osoby pochodzące z Wysp Brytyjskich, a nie z innych części Imperium. Historycy doliczyli się 2400–2500 kombatantów z Wielkiej Brytanii, z czego tylko niewiele ponad 30 służyło po stronie rebeliantów. Oznacza to, że zdecydowana większość brała udział w walkach w ramach formacji prorządowych, szczególnie Brygad Międzynarodowych. Tekst porusza kwestie sposobu dotarcia do Hiszpanii, motywacji wyruszenia do walki, tworzonych oddziałów i ich udziale w zmaganiach zbrojnych, składu społecznego rekrutów, najważniejszych pełnionych w Hiszpanii funkcji, traktowaniu ich przez władze Frontu Ludowego, wreszcie powojennych losów kombatantów. Zasadna będzie również odpowiedź na pytanie o znaczenie udziału Brytyjczyków w wojnie domowej w Hiszpanii.