Francuzi w hiszpańskiej wojnie domowej: walka przeciwko faszyzmowi i obrona ojczyzny - Dessberg, Frédéric (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2016)
Mimo podjętej przez Paryż decyzji o nieinterwencji francuscy ochotnicy stanowili największy kontyngent pośród obcokrajowców wojujących w hiszpańskiej wojnie domowej. Francuskie archiwa wojskowe i polityczne, nawet jeśli niezbyt często pojawiają się studia poświęcone tej problematyce, ukazują ideologiczną motywację przeciwko „faszyzmowi”, również ze względów patriotycznych. Walka przeciwko hiszpańskiej rebelii wojskowej mogła być podjęta w imię obrony francuskiego modelu republiki i demokracji. Artykuł przedstawia doświadczenia francuskich ochotników (głównie robotników) z punktu widzenia ich indywidulanego zaangażowania w lipcu 1936 r. Analizuje ich rolę i ich działania w ramach Brygad Międzynarodowych. Dotyczy również ich powrotów do Francji z punktu widzenia francuskich władz politycznych i wojskowych.