Francuska czarownica czy angielska reformatorka? – postrzeganie Anny Boleyn przez wieki na podstawie wybranych źródeł i literatury - Paczkowska, Ewa (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2016)
Mimo że Anna Boleyn była Angielką, przez jej współczesnych była postrzegana jako Francuzka zarówno pod względem wykształcenia, jak i różnic kulturowych. Wprowadzone przez nią zmiany w zakresie religii, kultury, edukacji oraz polityki były niekiedy tak obce społeczeństwu, że była niejednokrotnie nazywana Francuzką, ladacznicą czy czarownicą. W artykule zostaną przedstawione opinie o Annie pochodzące ze źródeł spisywanych za jej życia, jak również późniejszych, aż do czasów współczesnych. Na ich przykładzie zostanie podjęta próba odpowiedzi na pytanie, kim była Anna Boleyn oraz w jakim stopniu przekazywane na przestrzeni wieków informacje na jej temat są prawdziwe.