Lipiec trzech władców – walka o tron Anglii po śmierci Edwarda VI - Makówka, Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2018)
Artykuł przedstawia wydarzenia, jakie nastąpiły po śmierci Edwarda VI (6 lipca 1553 r.). Do rywalizacji o koronę stanęły wówczas Maria Tudor, starsza siostra monarchy a córka Henryka VIII, oraz Jane Grey, prawnuczka Henryka VII. Prawa Jane do tronu opierały się na spisanym przez Edwarda VI dokumencie My device of succesion, którego wejście w życie forsował książę Northumberland. Początkowo wydawało się, że szanse Marii na zdobycie korony są niewielkie. Jednak dzięki determinacji i energicznym działaniom zgromadziła wokół siebie licznych sojuszników. Dzięki temu już 19 lipca członkowie Tajnej Rady zdecydowali się ogłosić królową Marię. Wówczas książę Northumberland, widząc liczne dezercje w swych szeregach, postanowił poddać się córce Henryka VIII, dzięki czemu objęła ona tron, nie przelewając krwi poddanych.