Niektóre problemy sowiecko-polskiej wojny z lat 1919-1920 w anglojęzycznej historiografii - Ostapienko, Aleksander I. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1996)
Historia wojny sowiecko-polskiej z lat 1919-1920 stanowi nieprzerwanie przedmiot badań, nie tylko polskich czy sowieckich historyków. Celem artykułu jest analiza podstawowych kierunków anglojęzycznej historiografii poświęconej tej wojnie. Autor rozpatruje następujące zagadnienia: dyskusję nad chronologicznymi ramami wojny, przyczyny jej wybuchu oraz jej zadania i charakter. Analizuje również oceny Traktatu Ryskiego, próby uregulowań granicznych, politykę narodowościową oraz wzajemne stosunki i kontakty liderów politycznych z rosyjską „białą” emigracją. Autor, omawiając rozwój badań historyków nad wojną i jej problemami, wydziela trzy etapy w interpretowaniu tego wydarzenia (1921-1939; 1939-1945; 1946-do lat osiemdziesiątych). W pracy wykorzystano dostępną autorowi anglojęzyczną literaturę, dotyczącą omawianej wojny sowiecko-polskiej.