Udział W. I. Wiernadskiego w życiu społeczno-politycznym Rosji w latach 1905-1907 - Leonowa, Lira (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2000)
Włodzimierz Wiernadski, urodzony 12 marca 1863 r. w Petersburgu, wychowywał się w rodzinie o tradycjach liberalnych i wyrastał w środowisku ludzi o szerokich horyzontach naukowych i społecznych. Dlatego też system uznawanych wartości doprowadził go w szeregi liberalnej opozycji, zdecydował o jego aktywnym udziale w ruchu ziemskim, a następnie w szeregach Partii Konstytucyjno-Demokratycznej. W czasie pierwszej rewolucji rosyjskiej Wiernadski brał aktywny udział w zjazdach Związku Wyzwolenia, Związku Ziemian-Konstytucjonalistów, a następnie w założycielskim zjeździe partii kadetów i w pięciu kolejnych jej zjazdach. Wprawdzie nie był on zawodowym politykiem, ale jego troska o państwo, talent i erudycja uczonego o światowej sławie, cenne zalety moralne określiły wysoki autorytet w partii, dlatego też na wszystkich gazdach był wybierany do Komitetu Centralnego Partii Konstytucyjno-Demokratycznej, a w kwietniu 1906 r. został wybrany do Rady Państwa od kurii akademickiej. W latach 1905-1907 prowadził aktywną działalność publicystyczną. Publikacje prasowe Wiernadskiego dotyczące aktualnej sytuacji politycznej, walka o demokrację i autonomię szkół wyższych dają wyobrażenie o jego społeczno-politycznych poglądach i działalności w czasie rewolucji.