Viriatos. Portugalscy żołnierze generała Franco - Kaczorowski, Bartosz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2016)
Artykuł przedstawia udział portugalskich ochotników w szeregach Armii Narodowej (Ejército Nacional) w okresie wojny domowej w Hiszpanii. W przeciwieństwie do często powtarzanego stwierdzenia nigdy nie powstał tzw. Legion Viriatos – mianem tym określano wszystkich Portugalczyków, którzy zdecydowali się walczyć po stronie generała Franco. Przyczyny ich uczestnictwa w wojnie, ich aktywność na frontach oraz stosunek rządu António de Oliveiry Salazara do kwestii ochotników również zostały przeanalizowane w artykule.