Ranking krajów UE ze względu na ubóstwo energetyczne - Szamrej-Baran, Izabela (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Ubóstwo energetyczne pojawia się, gdy gospodarstwo domowe ma problem z utrzymaniem odpowiedniej (komfortowej) temperatury w domu/mieszkaniu, czyli gospodarstwo ubogie energetycznie to takie, którego nie stać na utrzymanie ogrzewania na odpowiednim poziomie po rozsądnych cenach. Celem pracy jest utworzenie rankingu 27 krajów członkowskich Unii Europejskiej ze względu na ubóstwo energetyczne (jego zasięg). W oparciu o wyniki wcześniejszych badań (rozprawa doktorska) na podstawie przyjętej listy zmiennych opisujących zjawisko ubóstwa energetycznego skonstruowano ranking krajów UE w 2014 roku. Rezultat badania porównano z wynikami podobnego rankingu z 2009 roku.