Zrównoważony wzrost gospodarczy w teoriach i modelach wzrostu i rozwoju gospodarczego - Piętak, Łukasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Celem artykułu jest analiza koncepcji zrównoważonego wzrostu gospodarczego w teoriach i modelach wzrostu i rozwoju. Teoretyczny charakter artykułu zdecydował o wyborze metody badawczej, którą jest analiza piśmiennictwa dotyczącego omawianego zagadnienia. W artykule wykorzystano pozycje bibliograficzne publikowane w języku polskim, angielskim i francuskim. Pierwszą część artykułu stanowi wstęp. Druga część została poświęcona zagadnieniu wzrostu gospodarczego w historii myśli ekonomicznej. Scharakteryzowano w niej czynniki decydujące o wzroście gospodarczym według ekonomii klasycznej oraz keynesizmu. W kolejnej – trzeciej – części charakteryzowano teorie rozwoju społeczno-gospodarczego i teorie wzrostu gospodarczego oraz dokonano ich podziału na teorie przewidujące odpowiednio zrównoważony i niezrównoważony charakter wzrostu gospodarczego. Czwartą część opracowania poświęcono modelom wzrostu gospodarczego. W tym przypadku modele podzielono na egzogeniczne, przewidujące osiąganie przez gospodarkę stanu zrównoważonego, oraz endogeniczne, według których wzrost gospodarczy jest niezrównoważony. W ostatniej części artykułu podjęto zagadnienie dotyczące innych czynników wpływających na rozwój gospodarczy. Artykuł kończy się wnioskami wynikającym z przeprowadzonych analiz.