Polityka względem odnawialnych źródeł energii w Polsce i Japonii - analiza porównawcza - Kowalska, Anna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
W dobie globalizacji i coraz większej świadomości konsumentów dotyczącej troski o środowisko naturalne ważnym czynnikiem jest wdrażanie proekologicznych i zrównoważonych instalacji w celu ograniczenia negatywnego wpływu działalność ludzkiej na środowisko. Punktem zwrotnym troski o „czystą planetę” jest wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii i zwiększenie ich udziału w całkowitym zużyciu energii elektrycznej. Celem artykułu jest analiza porównawcza uwarunkowań rozwoju energetyki odnawialnej w Polsce i Japonii. Pomimo deklarowanego zainteresowania energią odnawialną, w obu krajach praktyczne jej wykorzystanie pozostaje poniżej możliwości.