Koszty pracy a wydajność pracy w Polsce - Kapela, Magdalena (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2019)
Celem podstawowym artykułu jest badanie zmian poziomu wydajności pracy i kosztów pracy oraz analiza i ocena tej relacji w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej. Okres badawczy obejmował lata 2000–2016. Założony cel badawczy realizowano z wykorzystaniem metod studiów literatury przedmiotu, dedukcji, opisu oraz prostych technik statystycznych (Eurostat, GUS) i wizualizacji. Analiza zmian i proporcji zachodzących między jednostkowymi kosztami pracy a wydajnością pracy jest niezbędnym elementem badań nad prawidłowym funkcjonowaniem rynku pracy. Zrównoważony równoczesny wzrost obu czynników jest ważny, jeśli poprawa konkurencyjności gospodarki ma opierać się nie na polityce niskich płac, a na poprawie poziomu rozwoju technologicznego. Polska produkcja opiera się głównie na niskiej i średniej technologii, a dotychczasową konkurencyjność opierała na niskich kosztach pracy. Taki układ w dłuższej perspektywie może okazać się niekorzystny, gdyż może utrwalać niekorzystną strukturę gospodarki. Poziom jednostkowych kosztów pracy Polski na tle Unii Europejskiej jest niski, podobnie jak poziom wydajności