Krzysztof B. Matusiak – badacz innowacji i przedsiębiorczości - Cieślik, Jerzy; Stawasz, Edward (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Esej przedstawia osiągnięcia naukowe Krzysztof B. Matusiaka, pracownika lnstytutu Ekonomii Uniwersytetu Łódzkiego. Krzysztof B. Matusiak otrzymał tytuł magistra w 1988 roku i w tym samym roku rozpoczął pracę na Wydziale Ekonomiczno - Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Pracę doktorską ukończył w 1994 roku. Po uzyskaniu stopnia doktora nauk ekonomicznych, założył wraz z grupą entuzjastów Stowarzyszenie Polskich Ośrodków lnnowacji w Biznesie w celu stworzenia platformy wymiany doświadczeń. Był autorem i współautorem ponad 140 publikacji, jak również inicjatorem i redaktorem słownika „lnnowacji i transferu technologii". Słownik stał się podstawą metodologiczną w zakresie badań innowacji . W uznaniu jego osiągnięć naukowych otrzymał w 2012 profesury na Uniwersytecie w Łodzi.