Konkurencyjność handlu wewnątrzwspólnotowego surowcami roślinnymi i przetworzonymi produktami roślinnymi wybranych krajów członkowskich UE - Szubska - Włodarczyk, Natalia (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Celem artykułu jest określenie pozycji konkurencyjnej handlu surowcami roślinnymi i przetworzonymi produktami roślinnymi Polski na tle wybranych krajów członkowskich UE. Skupiono się przede wszystkim na nowych krajach członkowskich UE. Zastosowano metodę analizy ex post ilościowych mierników konkurencyjności. Do analizy wykorzystano dane pochodzące z EUROSTAT oraz ComExt.