Analiza porównawcza konkurencyjnych mierników inflacji w strategii bezpośredniego celu inflacyjnego na przykładzie Japonii i USA - Gamrot, Michał (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Polityka monetarna wymaga wyboru odpowiedniego miernika. W literaturze przedmiotu zauważasię wiele różnic metodologicznych dotyczących konstrukcji wskaźnika inflacji. Dobór wskaźnikamoże wpływać na podaż pieniądza, stopy procentowe oraz nominalne PKB.Celem artykułu jest bliższe przyjrzenie się trzem najczęściej stosowanym wskaźnikom cen i poddanieich ocenie w kontekście prowadzenia polityki monetarnej. W tym celu analizie empirycznejpoddano gospodarki dwóch krajów – Japonii i USA.