Sytuacja gospodarcza w krajach Grupy Wyszehradzkiej – analiza porównawcza - Grabia, Tomasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Grupa Wyszehradzka powstała w 1991 roku jako nieformalne stowarzyszenie trzech krajów EuropyŚrodkowej i Wschodniej – Polski, Czechosłowacji i Węgier. Głównym celem stowarzyszeniabyło rozwijanie współpracy między tymi krajami. Dotyczyło to zarówno kwestii gospodarczych, jaki przystąpienia do Unii Europejskiej i NATO. Od podziału Czechosłowacji (styczeń 1993 r.) do GrupyWyszehradzkiej należą cztery państwa: Polska, Węgry, Czechy i Słowacja. Celem niniejszego artykułujest przedstawienie i porównanie sytuacji gospodarczej w tych krajach w latach 2001–2012.Artykuł składa się z wprowadzenia i trzech części zatytułowanych: Materiały i metodyka badań,Wyniki badań oraz Podsumowanie i wnioski. W części zasadniczej (Wyniki badań) zanalizowanoi porównano najważniejsze wskaźniki makroekonomiczne, tj.: PKB per capita, stopę wzrostu gospodarczego,stopę inflacji, zmiany zatrudnienia, stopę bezrobocia, wskaźnik długu publicznegooraz bilans obrotów bieżących i kurs walutowy.