Struktura popytu na usługi ubezpieczeniowe w Polsce (w oparciu o badania własne) - Ratowska-Dziobiak, Eleonora (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Postępujący proces globalizacji istotnie wpływa na strukturę polskiego rynku ubezpieczeń oraz naprocesy innowacyjne, jakie się na nim dokonują. Celem artykułu jest ocena zmian – zachodzącychw tym segmencie rynku finansowego – z punktu widzenia klientów firm ubezpieczeniowychi współpracujących z nimi banków. Wnioski na temat stosunku konsumentów do rozszerzonej ofertyusług ubezpieczeniowych wyprowadzono w oparciu o zebrany materiał badawczy (m. in. poprzezwywiady eksperckie z przedstawicielami dyrekcji czołowych ubezpieczycieli obecnych na polskimrynku oraz badania fokusowe).W myśl współczesnych teorii marketingu dystrybucja traktowana jest jako synonim komfortu dlaklienta. Zdaniem rozmówców autorki kompleksowa obsługa nabywcy, lepiej dostosowana do jegopotrzeb, stała się standardem. Dostarczenie produktów w odpowiedniej formie, we właściwymmiejscu, po dogodnej cenie przekłada się na większą atrakcyjność oferty danego podmiotu w stosunkudo wachlarza usług rywalizujących z nim instytucji.