Zdolności prognostyczne nowokeynesistowskich modeli DSGE małej skali ewnątrz próby. Próba porównania dla gospodarki Polski - Kuchta, Zbigniew (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
W pracy dokonano porównania zdolności prognostycznych modeli DSGE małej skali wewnątrzpróby. W porównaniu wykorzystano podstawowy, nowokeynesistowski model monetarny oraz modelErcega, Hendersona i Levina, który rozszerza model podstawowy na przypadek lepkich płacnominalnych. Dodatkowo w analizie ujęto modele VAR, które stanowią podstawę ułatwiającąporównania. Porównanie błędów prognoz pokazało, że lepszymi zdolnościami prognostycznymiw przypadku inflacji, produkcji oraz realnej stawki płac charakteryzował się model Ercega, Hendersonai Levina. Model ten charakteryzował się również mniejszymi błędami predykcji inflacji niżmodele VAR.