Mechanizm funkcjonowania Wielkiej Brytanii i Polski w latach 2001–2013 - Lechowicz, Tomasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Wadliwe mechanizmy funkcji przedstawionych w artykule, bez wątpienia, są bardzo ważne, szczególnie w warunkach kryzysu. Recesja nie tylko pokazała dysfunkcyjność tych działań, ale wykazała także niewłaściwe funkcjonowanie głównych instytucji, przede wszystkim Banku Centralnego Wielkiej Brytanii. Zastrzeżenia dotyczące BC dotyczą dwóch obszarów działalności. To opóźnienia przy standardowej akcji w polityce pieniężnej, które nawiązują przede wszystkim do polityki stóp procentowych w obliczu kryzysu gospodarczego, a także zwlekanie w wykorzystaniu niestandardowych mechanizmów, które składały się na nowe doświadczenia ilościowe polityki pieniężnej w obliczu kryzysu finansowego.