Sustensywne kształtowanie antropopresji - Janikowski, Ryszard (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
W rozwiniętych państwach demokratycznych dąży się do tego, aby rozwój nie był przypadkowyi spełniał pewne ustalone cele i ograniczenia. Wynikają one z istoty rozwoju sustensywnego, którystał się obecnie fundamentalną kategorią cywilizacyjną. Kierowany proces rozwojowy warunkowanyjest zbiorem zasad, które winien przestrzegać każdy podmiot rozwoju. Zasady te wypływająz jestestwa sustensywnego działania (podtrzymywania, utrzymywania, istnienia), czyli takiego traktowania,które zapewnia długie, wielopokoleniowe trwanie, a tworzą one trzy filary, wywodzące sięwprost z kanonicznych elementów kultury: wartości i etyki, praw przyrody i fizyki oraz sprawnościi wydajności gospodarowania. W pracy przedstawiony jest zbiór dyrektyw i instrumentów konceptualnychram sustensywnego działania podmiotu rozwoju, którego przedmiotem jest zarówno dobrezdrowie ludzi, trwała i pełna jakość ich życia, jak i wzrost gospodarczy, innowacyjność i efektywnośćdziałania sektora gospodarczego, a także permanentne zapewnianie odpowiedniego poziomukonsumpcji dla każdego członka globalnej wspólnoty, jak i powiększanie ilości i polepszanie jakościzasobów środowiskowych oraz pomnażanie dóbr kulturowych.