Stan zrównoważenia dostępu do infrastruktury liniowej ochrony środowiska w regionach o dużym udziale obszarów prawnie chronionych - Witkowska-Dąbrowska, Mirosława (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Badania objęły obszar województwa warmińsko-mazurskiego, które charakteryzuje się dużym udziałem obszarów prawnie chronionych. Opierając się na danych statystycznych publikowanych przez GUS oraz danych GDOŚ i RDOŚ w Olsztynie przeprowadzono analizę poziomą i pionową uwzględniającą podział na gminy wiejskie, miejskie i miejsko-wiejskie. Analiza dotyczyła zmian w dostępie do infrastruktury liniowej ochrony środowiska oraz zmian w udziale obszarów prawnie chronionych w trzech typach gmin, w latach 2005–2012. W wyniku badań stwierdzono duże dysproporcje w dostępności do infrastruktury ochrony środowiska w trzech typach gmin. Dysproporcje, choć wolnym tempie zmniejszały się. Jednocześnie przy utrudnionym dostępie do infrastruktury ochrony środowiska w gminach wiejskich stwierdzono znacząco wyższe udziały obszarów prawnie chronionych niż w gminach miejskich i miejsko-wiejskich. Jednak dynamika zmian w przypadku obszarów prawnie chronionych charakteryzowała się stałym wynikiem od 2007 roku.