Paradygmaty i trajektorie technologiczne – studium przypadku broni pancernej - Szost, Marcin (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
W artykule omówiona i zweryfikowana zostaje teoria paradygmatu oraz trajektorii technologicznej, według której rozwój technologii nie jest zjawiskiem losowym, ale charakteryzuje się regularnymi stabilnym przebiegiem wyznaczającym trajektorię technologiczną. Owa regularność wynika ze stosowania podobnych metod rozwiązywania zagadnień technicznych, wyznaczonych przez obowiązujący paradygmat.Przeprowadzona na przykładzie czołgów analiza procesu zmian charakterystyk technicznych potwierdza istnienie takiej regularności. Wskazane zostały punkty zwrotne, rozgraniczające kolejne fazy rozwoju tej technologii, związane ze zmianami paradygmatu technologicznego i odpowiadające klasycznym fazom cyklu życia produktu.