Determinanty synchronizacji cykli koniunkturalnych w krajach Unii Europejskiej w latach 1990–2007 - Beck, Krzysztof (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest wykorzystanie metody pozornie niezależnych regresji (seeminglyunrelated regressions) do zbadania determinant synchronizacji cykli koniunkturalnych w krajachUnii Europejskiej. Zastosowanie podejścia systemowego wykazało, że klasyczne determinantysynchronizacji cykli koniunkturalnych, tzn. natężenie handlu, podobieństwo struktur gospodarczych,kompatybilność polityki fiskalnej oraz monetarnej istotnie i pozytywnie wpływają na synchronizacjęcykli koniunkturalnych. Dodatkowo ujawnił się też wpływ konwergencji na synchronizacje cyklikoniunkturalnych, wskazujący na poprawność hipotezy Imbsa i Wacziarga. Wraz z postępującąkonwergencją struktury gospodarek najpierw się do siebie upodabniają, a po przekroczeniu pewnejgranicy PKB per capita gospodarki zaczynają się specjalizować. W takiej sytuacji postępującakonwergencja za pośrednictwem specjalizacji będzie przekładać się na postępujący spadek synchronizacjicykli koniunkturalnych. Dodatkowo podobieństwa strukturalne przekładają się bardziejna symetryczny rozkład szoków pochodzących spoza Unii Europejskiej – podobieństwa strukturalneuniezależniają gospodarki Unii od wahań światowych.