Planowanie inwestycji infrastrukturalnych w kontekście kształtowania zrównoważonego rozwoju - Kozłowski, Waldemar Ryszard (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Rozwój infrastruktury stanowi niezbędny element rozwoju gospodarczego i społecznego kraju, regionuczy gminy. Istotnym wyzwaniem dla samorządów lokalnych jest obecnie planowanie inwestycjiinfrastrukturalnych przez pryzmat trzech wymiarów tj. gospodarczego, społecznego oraz środowiskowego.Tematem artykułu jest opracowanie modelu planowania inwestycji infrastrukturalnych w oparciuo wskaźniki zrównoważonego rozwoju. Celem takiego podejścia jest pomiar trzech ważnych wymiarów(gospodarka, społeczeństwo, środowisko), związanych z planowaną inwestycją.