Korytarze ekologiczne a prawo i polityka ekologiczna. Korytarz ekologiczny Doliny Odry jako podstawowy element systemu przyrodniczego Wrocławia - Zaręba, Anna Danuta; Próchnicka, Paulina (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Przedmiotem badań jest stworzenie opracowania dotyczącego istniejących oraz planowanych elementów systemu ochrony środowiska przyrodniczego Wrocławia, ze szczególnym uwzględnieniem korytarzy ekologicznych. Punktem wyjścia dla dalszych prac stało się założenie, że koncepcja korytarzy ekologicznych stanowi podstawę dla kształtowania się właściwego systemu ochrony środowiska przyrodniczego. W artykule podkreślono znaczenie wrocławskich korytarzy dla potrzeb zachowania łączności ekologicznej miasta. Zaprezentowano definicję i systematykę korytarzy ekologicznych oraz wskazano na ich niejasny status prawny w Polsce, który wynika z braku odrębnego i spójnego w treści systemu ich właściwej ochrony. Szczególną uwagę poświęcono zagadnieniom prawa i polityki ekologicznej, przy czym za szczególnie ważne uznano te zapisy które dotyczą łączności ekologicznej i które obowiązują we wszystkich krajach członkowskich UE.