Wpływ suszy hydrologicznej na inwestycje w energetyce wodnej. Możliwości zapobiegania skutkom suszy - Sołtuniak, Joanna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
W artykule zostały zaprezentowane kwestie związane z energetyką wodną, potencjałem hydrologicznym i sposobami jego szacowania. Wskazano, że woda ogólnie uważana jest za czyste, bezpieczne i przewidywalne źródło energii. Przeanalizowano wpływ suszy hydrologicznej i możliwości zapobiegania jej skutkom. Artykuł zawiera ocenę bezpieczeństwa energetycznego oraz efektywności ekonomicznej projektów w elektrowniach wodnych w czasie suszy.