Wody opadowe jako przedmiot gospodarowania - Rosiek, Ksymena (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Woda deszczowa powinna zacząć być traktowana nie jako odpad, a jako cenny zasób, którym należy mądrze gospodarować w celu zmniejszenia ryzyka podtopień i powodzi, przeciwdziałania suszy, poprawy jakości życia na terenach zurbanizowanych, zapewnienia nawodnień dla rolnictwa. Można i należy wykorzystywać naturalne procesy w celu oczyszczania tejże wody. Proponowane rozważania są pierwszym etapem szerszych badań związanych z gospodarowaniem wodami opadowymi. Celem artykułu jest rozpoznanie tematyki wody deszczowej w kontekście problemów z zarządzaniem nią, zdefiniowanie problemów i ich przyczyn oraz celów skutecznego zarządzania deszczówką.